28.2.2022

Tapaus Vladimir Putin, uudelleenjulkaisu

Julkaisen tässä uudelleen kolmetoista vuotta sitten kirjoittamani, ja 8.4.2009 julkaisemani tekstin Tapaus Vladimir Putin. Tämän tekstin kautta jokainen voi miettiä mitä seuraamuksia voi olla siitä, että plagiointia katsotaan läpi sormien ja korkeakouluissa hyväksytään plagioituja tekstejä.

8.4.2009

Eräs kuuluisa plagiointiin syyllistynyt henkilö on Vladimir Putin. Vaikka kyseessä on sangen merkittävässä asemassa oleva henkilö, tämä plagiointitapaus ei ole herättänyt lähellekään yhtä paljon keskustelua kuin ne tapaukset, joissa plagiointiin ovat syyllistyneet yliopistoprofessorit. Vladimir Putinin epäiltiin plagioineen osan väitöskirjansa The Strategic Planning of Regional Resources Under the Formation of Market Relations teksteistä. Häntä epäiltiin ja epäillään myös siitä, että väitöskirja ei olisikaan ollut hänen itsensä kirjoittama vaan ostettu jostain ”paper mill” –yrityksestä. 

Epäilyjen takia Brookings Institution asetti tutkijat Clifford G.Gaddyn ja Igor Danchenkon tutkailemaan Putinin väitöskirjatekstin alkuperää. Plagiointiepäilyjen vahvistuminen on julkaistu maailmalla useissa lehdissä. Esimerkiksi Washington Times uutisoi jutun 24.3.2006 otsikolla Researchers peg Putin as a plagiarist over thesis

http://www.washingtontimes.com/news/2006/mar/24/20060324-104106-9971r/ 

Myös The Sunday Times raportoi 26.3.2006 Putinia koskeneiden plagiointiepäilyjen saaneen vahvistuksen: http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/article695235.ece 

(Tämä linkki ei enää toimi 28.2.2022)

Suuria osia Putinin väitöskirjan keskeisistä argumenteista on otettu lähes sanatarkasti vuonna 1978 ilmestyneestä teoksesta Strategic Planning and Policy, jonka olivat kirjoittaneet Pittsburgin yliopiston professorit William R. King ja David I. Cleland. Putinin väitöskirjan keskeisen luvun 20 sivusta 16 on kopioitu sanatarkasti tai pienin muutoksin näiden amerikkalaisten professorien kirjoittamasta kirjasta. Kirja oli käännetty (”by a KGB-related institute”) venäjäksi 1990-luvun alussa. Putinin väitöskirjassa on myös kuusi kuviota ja taulukkoa, jotka muistuttavat muodoltaan ja sisällöltään amerikkalaisten tekemiä.

Punaisella kirjoitetut lisätty 28.2.2022.

6 kommenttia:

  1. The Sunday Times linkki löytyy Wayback Machinesta https://web.archive.org/web/20100601020852/http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/article695235.ece

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tuolta selviää, että Putin väitteli taloustieteestä Pietarin Mining Institutessa vuonna 1997.

      Poista
  2. Putinin väitöskirjaa tutkineet Danchenko ja Gaddy ovat julkaisseet netissä vuonna 2012 raportin “The Mystery of Vladimir Putin’s Dissertation”, se perustuu vuonna 2006 pidettyyn paneeliin. Siinä käydään läpi, miten ensinnäkin Putinin väitöskirja löytyi ja miten plagiointi löytyi. Ja onpas mielenkiintoiset ja aikaan sopivat lopetussanat, tässä linkki:
    https://www.brookings.edu/wp-content/uploads/2012/09/Putin-Dissertation-Event-remarks-with-slides.pdf

    VastaaPoista
  3. Mielenkiintoinen raportti. Tuota voi jo kutsua plagioinniksi! Tuo ei ole enää "sloppy referencing":iä. Aiemmin olen kuullut huhuja, että Putin ei olisi itse tehnyt väitöskirjaansa. Mutta, jos ja kun, kyseessä on ollut haamukirjoittaja, niin tälläkään ei ole ollut puhtaat jauhot pussissa. On kyllä tökeröä touhua "paremmissakin piireissä".

    VastaaPoista
  4. Tuossa raportissa on myös toinen mielenkiintoinen tieto (sitaatti): "When Senator Joe Biden was running for the presidential primary races in 1987 he
    was caught plagiarizing speeches from the British labor politician Neal Kinnock and, later, also
    from Robert Kennedy. Initially, Biden was excused because, it was said, “politicians do that all the
    time.” However, someone inquired further into this and found out that Biden had received an F
    in a course in law school because he had plagiarized a legal article in a very similar way. He had
    just quoted page after page after page, and had one single footnote. His campaign collapsed and
    he withdrew."

    VastaaPoista
  5. Mutta Turkissa on virassa sellainen presidentti, jolla ei edes ole virkaan muodollisesti vaadittua yliopistotason tutkintoa! Erdoganilta löytyy vain jokin opistotasoinen diplomi, mutta hänellä siis pitäisi olla vähintään kandin paperit.

    Vaan eivätpä tuollaiset plagioinnit tai koko akateemisen pätevyyden puutekaan tunnu diktaattoreita haittaavan.

    VastaaPoista