9.8.2020

Korkeakouluissa laaditut plagiointia koskevat asiakirjat ovat julkisia, liitteineen

Otsikko on itsestäänselvyys. Olen yli kymmenen vuoden ajan pyytänyt eri yliopistoista plagiointitapausten käsittelyä koskevia asiakirjoja. Vakiotekstini on ollut "Pyydän asiakirjoja xx plagiointitutkimusta varten." Yliopistoista olen aina saanut vastauksena asiakirjat, monesti ne ovat tulleet jo samana päivänä. 

Ammattikorkeakouluilta plagiointia koskevien asiakirjojen saaminen on ollut vaikeaa. En ole saanut asiakirjoja ollenkaan tai sitten on laitettu vain osa. Annetaan ehkä päätös, mutta ei liitteitä, joihin päätös perustuu. Kysyin asiaa EOA:lta tammikuussa 2019. Eduskunnan oikeusasiamies on tehnyt asiasta päätöksen 8.6.2020, jossa tuo itsestäänselvyys todetaan: julkisia ovat, liitteineen. Päätös on julkaistu 13.7.2020 hieman lyhennettynä ilman nimiä otsikolla Ammattikorkeakoulu menetteli asiakirjapyynnön käsittelyssä lainvastaisesti

https://www.oikeusasiamies.fi/r/fi/ratkaisut/-/eoar/101/2019

Kysyin eduskunnan oikeusasiamieheltä, että voinko julkaista päätöksen nimineen, vastaus oli kyllä. 

Kysyin, voinko julkaista myös rehtori Petri Raivon asiaan 1.3.2019 kirjoittaman vastineen, vastaus oli kyllä. 

Kysyin myös, että voinko itse kääntää päätöksen ja rehtorin vastineen englanniksi, vastaus oli kyllä. Tätä kysyin siksi, että valmistelen konferenssiesitystä ja tieteellistä artikkelia, jossa on aineistona plagioinnin käsittelyä koskevat asiakirjat korkeakouluissa ja Tutkimuseettisessä neuvottelukunnassa.

Voin tietysti julkaista rehtorin kirjoittaman vastineen täällä blogissakin, jos teillä lukijoilla on kiinnostusta? 

Tältä kesältä Creating Knowledge -konferenssi peruttiin. Tarkoitukseni oli esittää siellä analyysini plagioinnin luovista tulkinnoista ammattikorkeakouluissa ja Tutkimuseettisen neuvottelukunnan lausunnoissa. Konferenssi peruuntui, hyväksytyt abstraktit kuitenkin julkaisiin. Tässä minun panokseni otsikolla What's new copycat? Creative interpretations of plagiarism in Finnish higher education. 

Tarkoituksena oli elävöittää esitystä konfenssissa niin, että tanskalaisen tutkijakollegani puhelimesta olisi juuri ennen esitystäni "vahingossa" kuulunut musiikkia, eräs Tom Jonesin kappale. Ehkä tämä pitää nyt unohtaa. Tästä asiasta ei oikein ole hyväksyttyä heittää huumoria. Mietimme kyllä, että ehkä olisi tullut tekijänoikeussyytös musiikin luvattomasta käytöstä. Mutta näin ei siis tehty kun ei edes nähty.










6 kommenttia:

  1. Itse asiassa olisi kiinnostavaa lukea koko juttu, jos se kerran on laillisesti julkinen. Voiko sitä näyttää eteenpäin epävirallisissa verkostoissakin?

    VastaaPoista
  2. Jos asia on julkinen luulisi Arenen olevan kiinnostunut aiheesta. Eikö ammattikorkeakoulut nimenomaan rinnasta YAMK -tutkinnon maisteritutkintoa vastaavaksi?

    VastaaPoista
  3. Mitä jos epäilee AMK ont olevan plagiaatti, miten se saisi selvitettyä? Kyse alemmasta työstä. Ei löydy theseuksesta vaan erään koulun kirjastosta. Sisältö vaan toisen koulun kurssimateriaalien kanssa aika käsikädessä.

    VastaaPoista
  4. Miten saisi tutkittua yhden plagiointiepäilyn? Sattui erään koulun kirjastossa vastaan ont, jonka sisältö vaikuttaa toisen koulun kurssisisällöltä.

    VastaaPoista
  5. Voit laittaa ilmoituksen plagiointiepäilystä suoraan kyseisen amkin rehtorille, perusteluksi ja liitteeksi pitää laittaa tekstivertailua. Normaali hallintomenettely: kun rehtori saa ilmoituksen niin jollain tavalla asia pitää käsitellä, tehdä päätös ja se päätös on sitten julkinen. Laita tarvittaessa minulle viestiä sähköpostiosoitteeseeni. Olen juuri itsekin laittamassa yhtä ilmoitusta amk-opinnäytetyöstä.

    VastaaPoista
  6. Osoite on siis: etunimi.sukunimi @ gmail.com. Olen joitakin ilmoituksia tehnyt toisten puolesta, moni arkailee ilmoituksen tekemistä, jos (epäilty) tekijä on tuttu, tai on itse vielä opiskelemassa. En ole missään näitä asian esille tuoneiden nimiä kertonut.

    VastaaPoista