6.12.2020

MTV Live Uutiset 24.11.2020

Plagiointi kiinnostaa Suomessa harvoja toimittajia. Pohjois-Karjalan mediassa (YLE Pohjois-Karjala, Karjalainen) aihe ei ole ylittänyt uutiskynnystä syksyn 2018 jälkeen, vaikka ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon julkaistujen opinnäytetöiden plagioinneista on tehty jos jonkinnäköisiä päätöksiä ammattikorkeakouluissa, Korkeimmassa hallinto-oikeudessa ja Tutkimuseettisessä neuvottelukunnassa.

MTV Live Uutiset esitti 24.11.2020 yhdenlaisen päivityksen aiheeseen. Siellä kiinnostuttiin Tutkimuseettisen neuvottelukunnan lausunnoista sen jälkeen, kun Tutkimuseettinen neuvottelukunta lähetti "korjauspyynnön" lehdelle Journal of Academic Ethics koskien lehdessä julkaistua artikkeliani (tietoja artikkelista edellisissä päivityksissäni). 

Tässä poimintoja uutisesta: 

"Neuvottelukunnan pääsihteerin Sanna-Kaisa Spoofin mielestä yamk-opinnäytetöiden plagiointipaljastuksissa Moore on käyttänyt liian järeitä toimenpiteitä varsinaisiin epäkohtiin nähden, ja samalla on sekoitettu keskenään tiedevilppi ja opiskelijavilppi."

Spoof puhuu: "No siinä hän osuu oikeaan, että plagiointia sieltä löytyi, mutta tää selvityspyyntö sinänsä millä tavalla nämä opinnäytetyöt sitten tarkastettiin, niin tää tarkastustyökalu oli oli  turhan järeä, tähän tarkoitukseen."

Ahjopalo kysyy: "Mitä tarkoitat tällä?"

Spoof vastaa: "Tiedevilppi ja ja opiskelijavilppi on eri asia, elikkä tässä tää plagiointiepäily kohdistu opinnäytetöihin, ja nehän on harjoitustöitä joissa opiskelijat vasta harjoittelee muun muassa tieteellistä kirjoittamista. Ja sitten niinku niissä se vastuu on erityisesti opinnäytetöiden ohjaajilla et sinne se pitäs se huomio tässä erityisesti kiinnittää. Ja sitten meillä taas Tutkimuseettinen neuvottelukunta on antanut niinku ammattitutkijoille ohjeiston siitä, että mitä on tiedevilppi ja miten sitä tutkitaan ja nää opintotyöt, niin niitä ei pitäs opiskelijoiden tekeminä tässä raskaassa prosessissa lähtee selvittämään. Suurin vastuu tässä on näiden opinnäytetöiden ohjaajilla ja ilman muuta sitten ammattikorkeakouluilla, et siellä on ollut puutteita näiden ohjaajien osaamisessa, mutta että kun tää asia sitten nousi nousi esiin niin ammattikorkeakoulut ovat kyllä parantaneet ja ovat ohjanneet opettajia sitten koulutukseen liittyen tähän tutkimuseettiseen osaamiseen."

Ahjopalo puhuu:

"Vaikka pääsihteeri Spoof sanookin, että selvitysprosessi on liian raskas Tutkimuseettiselle neuvottelukunnalle, neuvottelukunnan omilla nettisivuilla annetaan ymmärtää toisin.  Näemme nyt ruudussa tekstin. Sivuilla kerrotaan, että myös ammattikorkeakoulujen ylempien tutkintojen opinnäytteisiin kohdistuvat epäilyt tutkitaan."

 "Myös maisteritasoisen, mukaan lukien ammattikorkeakoulujen ylemmät tutkinnot, tai sitä korkeamman oppiarvon saavuttamiseksi tehtyihin tieteellisiin opinnäytteisiin kohdistuvat HTK-loukkausepäilyt tutkitaan näiden ohjeiden mukaan, vaikka opinnäytettä ei olisi julkaistu."


Toimittaja Ahjopalo haastatteli myös minua. Jos asia kiinnostaa niin käykää katsomassa uutinen, kestää kahdeksan minuuttia. Otsikko on: Räikeitä plagiointeja opinnäytetöistä löytänyt nainen paljastaa: "Siellä on ylempiä toimihenkilöitä sekä politiikassa ja kunnanvaltuustoissa toimivia henkilöitä"

TENKn lehdelle Journal of Academic Ethics lähettämässä korjauspyynnössä sanottiin ylläolevan haastattelulainauksen tapaan, että meillä on Suomessa kaksi eri vilppityyppiä (academic ja scientific) julkaistuissa teksteissä ja kaksi eri tutkimusprosessia, ja että (vain) minä olen tulkinnut HTK-ohjeen väärin. (Onneksi HTK-ohje on aikanaan käännetty myös ruotsiksi ja englanniksi ja lehden oli helppo tarkistaa, että TENK puhui omia ohjeitaan vastaan.)

Tunnistatteko te vilppityypit ja oletteko nähneet TENKn puheiden mukaisia ohjeistuksia? Laittakaahan kommentteja! 

Mitäs mieltä olette, pitäisikö ammattikorkeakouluissa opettavien tietää plagioinnista ja opinnäytetyön eettisistä kysymyksistä jo opettajaksi mennessään? Miten jälkikäteisellä "pakkokoulutuksella" saadaan korjattua viimeisen kymmenen vuoden aikana hyväksytyt vilpilliset opintosuoritukset ja opinnäytetyöt? 

5 kommenttia:

  1. Ne vilpillisin keinoin hankitut tutkinnot, joilla on päästy hyviin pesteihin ja hyville palkoille (työelämässä, politiikassa, järjestöissä), pitäisi pystyä purkamaan myös jälkikäteen. Ilman muuta. Sellaista käsitettä kuin opiskelijavilppi ei pitäisi ollenkaan lanseerata näissä töissä, jotka julkaistaan ja joilla haetaan myös jatko-opinto-oikeuksia. Tai ainakaan lanseerata jonain hyväksyttävänä "harjoittelemisen tapana".

    VastaaPoista
  2. Kyllä sen harjoittelun pitäisi tapahtua ENNEN sitä lopputyötä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sehän kuuluu ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijoiden pakollisiin opintoihin, että he saavat tietoa, miten laatia YAMK-työ tai pro gradu -tutkielma. Kenellekään ei pitäisi jäädä epäselväksi, että on perehdyttävä niihin lähteisiin, joihin viittaa eikä saa kopioida jonkun toisen valmista tekstiä ilman asianmukaista viittausta.

      Poista
  3. Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) pääsihteeri Sanna Kaisa Spoofin haastattelun perusteella saa aivan kummallisen käsityksen itse Spoofista sekä TENKistä, mikäli Spoofin mielipiteet edustavat TEKin virallista kantaa.
    Väite 1. Plagiointiepäilyistä ilmoittanut tri Moore on käyttänyt liian järeitä keinoja.
    Moore ei ole pystynyt valitsemaan, miten vilppiepäilyt tutkitaan. Ne on tutkittu mikä milläkin tavalla tai jätetty tutkimatta ammattikorkeakouluissa. TENKin ohjeiden mukaan vilppiepäilyn esittäjällä on oikeus pyytää TENKiltä lausuntoa, jos on tyytymätön tutkinnan tulokseen tai suorittamistapaan. Spoof puhuu niin kuin Moorella ei olisi tätä TENKin virallisiin ohjeisiin kirjattua oikeutta.
    Väite 2. Haastattelussa Spoof väittää, että tiedevilppi ja opiskelijavilppi ovat eri asioita, ja jälkimmäiseen kuuluisivat ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja että näitä pitäisi kohdella lievemmin kuin tiedevilppiä. Tällaista jakoa ei ole TENKin ohjeissa.
    Onko TENK muuttunut salaseuraksi, missä noudatetaan virallisten ohjeiden vastaisia käytäntöjä?

    VastaaPoista
  4. TENK on päätynyt aivan vastaaviin johtopäätöksiin myös väitöskirjaan liittyvissä vilppiepäilyissä eli koska kyse on opinnäytetyötstä, ei seurauksia. Harmillista, että itse romuttavat omia ohjeitaan.

    VastaaPoista