25.1.2022

Sopimus vilpistä

Contract cheating on vakiintunut käsitteeksi kuvaamaan tilanteita, joissa opiskelija tekee sopimuksen  siitä, että joku muu kuin hän itse tekee esseen tai opinnäytetyön tai osan siitä. Tavanomaisessa plagioinnissa ajatellaan, että opiskelija on itse kopioinut jotain tekstiä jostakin ja esittää sitä omanaan. Contract cheating -käsite pitää sisällään sen, että kirjoitetun tehtävän tekemisessä on toinenkin osapuoli, ja opintosuorituksena tarjottu teksti ei ole opiskelijan omaa tuotosta.

Olen kirjoittanut asiasta täällä blogissa vuonna 2009 otsikolla Osta essee, osta opinnäytetyö , vuonna 2011 otsikolla Vilpillistä opiskelua Britanniassa ja vuonna 2013 otsikolla Kirjoittajapalveluista. En ole nähnyt asiasta muuten kirjoitettavan Suomessa. Laittakaa linkkejä kommenttiosioon, jos olette kirjoittaneet tai lukeneet asiasta suomen kielellä! 

Käsite on siis contract cheating. Miten käsitteen voisi kääntää suomeksi? Laitoin otsikkoon "sopimus vilpistä", sanakirja tarjoaa "sopimuspetos", mutta mikä olisi hyvä käännös?

Briteissä erityisesti Thomas Lancaster on perehtynyt asiaan ja hän on jo monena vuonna pitänyt esitelmiä aiheesta ja julkaissut artikkeleita. Häntä haastateltiin myös viime vuoden puolella ilmestyneessä Financial Times -lehden artikkelissa (Cook ym. 2021), jossa arvioidaan, että on yli 2000 yritystä, jotka tarjoavat ja myyvät englanninkielisiä esseitä ja opinnäytetöitä (väitöskirjaan asti) korkeakouluopiskelijoille. On arvioitu että 5-10 prosenttia korkeakouluopiskelijoista Britanniassa ostaa näitä palveluja ainakin kerran opintojensa aikana.  

2000-luvun alussa asiasta puhuttiin käsitteellä "Essay mill" (mikä on FT:n artikkelin otsikossakin), mutta käsitettä laajennettiin. Lancaster määrittelee sen omilla nettisivuillaan näin:

Contract cheating describes the process through which students can have original work produced for them, which they can then submit as if this were their own work. Often this involves the payment of a fee and this can be facilitated using online auction sites.

Elikkäs: Sopimusvilppi kuvaa tilannetta, jossa joku muu tuottaa opiskelijalle alkuperäistä tekstiä, jonka hän voi palauttaa omana työnään. Usein opiskelija maksaa työstä ja käyttää verkossa olevaa palvelua. Tuossa on "auction sites", joka todellakin tarkoittaa huutokauppaa. On sivustoja, joilla opiskelija voi jättää "tarjouspyynnön", että tarvitsen vaikkapa tutkimusetiikkaa käsittelevän esseen ensi maanantaiksi. Siihen tulee tarjouksia ja opiskelija valitsee, tilaa ja maksaa itselleen sopivan hintaisen kirjoituksen. 

Laitan tähän vielä toisen määrittelyn, Lee (2019) määrittelee käsitettä Turnitin -yhtiön sivuilla näin: 

"Contract cheating is the practice of students engaging a third-party to complete assignments. It occurs when someone other than the student completes an assignment--and which the student then submits for assessment/credit."

Yliopiston ja opiskelijan lisäksi tehtävässä on mukana kolmas osapuoli. Joku muu kuin opiskelija itse on tehnyt kirjoitustyön.

"This exchange can happen when a student swaps papers with another. This could be a student asking a friend or family member for a favor, with no money changing hands."

Opiskelija voi pyytää ystävää tai perheenjäsentä tekemään tehtävää. Rahaa ei käytetä.   

"Sometimes, students download a paper from a “free” essay site--and that, too, constitutes contract cheating."

Opiskelija voi ladata tehtävän ilmaisesta esseepankista. 

"Or in the most nefarious of scenarios: this exchange can happen when a student contacts an essay mill to write an essay in exchange for money."

Pahin skenaario: opiskelija ottaa yhteyttä kirjoituspalveluun ja maksaa tehtävästä. 

***

Onko Suomen korkeakouluissa saatu opintopisteitä ostetuilla teksteillä? Onko hyväksytty ostettuja opinnäytetöitä, graduja, väitöskirjoja? Hyvin todennäköisesti on, mutta tämän asian toteaminen jälkikäteen on vaikeaa. Ainoastaan työn ohjaaja voi asian varmuudella todeta, me muut voimme vain ihmetellä julkaistuja tekstejä. Haulla "kirjoituspalvelu" löytyy useita yrityksiä, jokunen "kirjoittajapalvelu" on tainnut jo lopettaa.

Itselleni epäilys on herännyt muutaman englanninkielisen opinnäytetyön kohdalla, joissa on lähteenä erikoisia, monesti Aasiassa julkaistuja tekstejä. Kun plagiointia sisältävissä opinnäytetöissä käytetään vuodesta toiseen samoja menetelmälähteitä ja samoja lauseita, ostetussa tekstissä saattaa olla sellaisia menetelmälähteitä, joita ei koskaan aiemmin ole käytetty Suomessa. 



4 kommenttia:

  1. Opiskelijakaverini kertoi, että hän osti itselleen ulkopuolisen "ohjaajan", joka auttoi häntä aineiston hankinnassa ja analysoinnissa. Jäin miettimään kuinka laajaa tämä maksettu "ohjaus" oli hänen työssään.

    Työkaveri puolestaan kertoi, että teki parin kanssa YAMK-työn ja ettei pari todellisuudessa osallistunut työn tekemiseen, mutta sai kuitenkin näin ulos YAMK-tutkinnon ja työllistyi paremmin palkattuun työhön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maksettu "ohjaus" - tuossa on kyllä mietittävää. Vain opinnäytetyön ohjaaja voi tietää, mitä opiskelijakaverisi teki ja mitä hän osaa. Ohjaaja tietää, tekikö opiskelijakaverisi opinnäytetyön niin, että se osoittaa hänen osaamistaan opiskeltavan tutkinnon alalta. Ja ohjaaja ja tarkastaja tietävät, voiko opiskelijakaverisi työnantaja luottaa, että hänen osaamisensa on tutkintotodistuksen mukaista.

      YAMK-töissä tosiaan näkyy olevan kahden henkilön kirjoittamia töitä, jopa kolmen, ja pääosin en huomaa sisällön laajuudessa eroa yksin kirjoitettuihin töihin. Taaskin ohjaaja on avainasemassa, kuvaamaasi vapaamatkustajuutta ei tule hyväksyä. Pätee kaikkiin ryhmätöihin myös, vapaamatkustajat eivät ansaitse suoritusmerkintää.

      Poista
  2. Ohjelmistoalan opinnoissa on täysin normaalia, että harkkojen tai opinnäytteiden koodi hankitaan sieltä ja täältä, eikä oikein kukaan ole moralisoimassa. Pikkurahalla löytyy intialainen freelancer ohjelmoija, joka tekee vauhdikkaasti suurenkin kokonaisuuden. Alalla on myös kulttuuri, jossa apua annetaan ilmaiseksi, ks. Stack overflow -sivusto.

    VastaaPoista
  3. Vilkaisin Stack overflow -sivustoa, en kirjautunut. Ymmärsin niin, että tuolla pitää olla hyvä englannin kielen taito, että osaa kysyä ja että ymmärtää vastauksen. Sehän vaatii omaa ajattelua/oppimista, jos käyttää vastausta opinnoissa, vähän sama kuin keskustelisi vaikka jonkun yrityksen asiantuntijan kanssa. En näe tätä ongelmallisena. Sen sijaan kokonaisen opintotehtävän tai opinnäytetyön teettäminen maksettuna palveluna ei osoita opiskelijan osaamista kyseisestä aiheesta. Tämä puolestaan on ongelma: tutkinto annetaan jonkun toisen tekemän työn perusteella.

    VastaaPoista