Käyttäjänimi OsloStudenten julkaisi X:ssä 19.1.2024 otteita Norjan opetusministerin (korkeakouluministeri) Sandra Borchin gradusta ja vertaili niitä aiemmin julkaistuihin teksteihin. Samana päivänä lehti E24 analysoi gradua Copyleaks -ohjelman avulla ja julkaisi aiheesta artikkelin otsikolla Deler av forskningsministerens masteroppgave: Identisk med tidligere studenters tekster. Sekä OsloStudenten että lehti E24 julkaisivat tekstivertailuja samaan tapaan kuin mitä itsekin olen käyttänyt, kun olen tehnyt eri korkeakouluihin ilmoituksia julkaistujen opinnäytetöiden sisältämästä plagioinnista. Artikkelissa todettiin Borchin plagioineen useita tekstikappaleita graduunsa, ja jo samana päivänä, kun nämä tekstivertailut julkaistiin, Borch ilmoitti erostaan. Borch valmistui oikeustieteen maisteriksi kymmenen vuotta sitten Tromssan yliopistosta. Hän aloitti opetusministerinä viime syksynä ja opetusministerikausi kesti siten vajaat puoli vuotta.
OsloStudenten käyttäjänimi kuuluu opiskelija Kristoffer Rytteragerille. Hän on kertonut ärsyyntyneensä siitä, että ministeri Borch vei viime syksynä yhtä opiskelijaa koskevan plagiointiasian korkeimpaan oikeuteen. Eräs ammattikorkeakouluopiskelija on käyttänyt esseessä/kotikokeessa omaa tekstiään uudelleen ja oli saanut rangaistuksen tästä itseplagioinnista: hänet oli erotettu kahdeksi lukukaudeksi. Käräjäoikeus piti rangaistusta riittävänä, mutta Borch vei asiaa eteenpäin ja halusi erottamisen kestoksi neljä lukukautta eli kaksi lukuvuotta.
Miltäs kuulostaa jos vertaatte asioita Suomeen? Kukaan ei Suomessa ole joutunut eroamaan työstään vaikka olisi hyväksyttänyt gradunaan/YAMK-työnään miten törkeän plagiaatin tahansa. Myöskään luottamustehtävistä ei ole erotettu, vaikka plagoidun opinnäytetyön esittänyt olisi jopa tutkinnon myöntäneen korkeakoulun hallituksessa. Yhtään ammattikorkeakoulun opiskelijaa ei ole määräaikaisesti erotettu plagioinnin vuoksi eikä yhtään plagioitua YAMK-työtä ole hylätty jälkikäteen. Muutamia yliopisto-opiskelijoita on määräaikaisesti erotettu ja yksi gradu hylätty jälkikäteen korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Lainsääädännöllisen syyn tähän tiedätte tai jos ette tiedä, niin lukekaa vaikka tämä blogitekstini, jossa on linkki Korkeimman hallinto-oikeuden päätökseen.
Myös suhtautuminen itseplagiointiin poikkeaa Suomessa muista sivistysvaltioina itseään pitävistä. Esimerkiksi Norjassa tosiaan erotetaan opinnoista kahdeksi lukukaudeksi, jos on kopioinut omaa, itse tekemäänsä tehtävää edelliseltä vuodelta. Suomessa sen sijaan itseplagiointiin suhtaudutaan oikeutena käyttää omaa tekstiä uudelleen ja jopa osana AHOT-järjestelmää. Eräs ammattikorkeakoulu vastasi minulle, että minun olisi pitänyt ottaa selvää opiskelijan nimenvaihdoksesta, kun tuo opiskelija oli tehnyt amk-opinnäytetyön toiseen ammattikorkeakouluun tyttönimellään ja naimisiin mentyään YAMK-opinnäytetyön tähän toiseen ammattikorkeakouluun uudella nimellään - ja tottakai hänellä on oikeus käyttää omaa tekstiään. Tuon erään ammattikorkeakoulun mielestä oli lähes kunnianloukkaus verrata Sirkka X:n tekstiä Sirkka Y:n tekstiin, nimi muutettu 😉 Eräs toinen ammattikorkeakoulu kyllä huomaa ja toteaa YAMK-opinnäytetyössä itseplagioinnin, mutta se ei ole korkeakoulun mielestä vilppiä, koska teko ei ole tarkoituksellinen (!) ja tekijä on merkinnyt itsensä lähteeksi.
***
Norjan opetusministerin eroaminen plagioinnin vuoksi ei juuri ylittänyt uutiskynnystä Suomessa. Helsingin Sanomat mainitsee asian artikkelissa, johon on koottuu Norjan nykyisen hallituksen kaikki seitsemän ministerieroa: Plagiointia, näpistelyä, kaverin suosimista – skandaalisuma piinaa Norjan politiikan huippua. Maailmalla Borchin eroa käsiteltiin eri Euroopan ja USA:nkin medioissa, mm. New York Times julkaisi aiheesta laajahkon artikkelin, jossa leikitellään sillä, että ministeri taisteli plagiointia vastaan ja erosi sitten plagioinnin takia.
Lyhyt fb-video Borchin tapauksesta on täällä - tähän videon on loppuun liitetty Norjan pääministerin kehotus kaikille ministereille: "tarkastakaa oma gradunne"!