Tämän tapauksen ratkaisusta tai muista myöhemmin käsitellyistä plagiointitapauksista ei löydy tiedotetta, mutta rehtorin päätökset tapauksista ovat tilattavissa.
Esiselvitykseen tyytymättömän ex-opiskelijan opinnäytetyötä varten nimitettiin tutkintaryhmä 21.11.2018 ja tutkintaryhmän raportti valmistui 20.5.2019. Rehtori antoi päätöksen asiasta 12.8.2019 (Toimenhaltijapäätös § 73, 3/13.02/2018). Tutkintaryhmän raportin mukaan opinnäytetyössä esiintyy vilppiä ja piittaamattomuutta hyvästä tieteellisestä käytännöstä. Tutkintaryhmä oli puoli vuotta kestäneen työskentelynsä aikana käsitellyt vain ilmoituksessa olleet neljä kohtaa, jotka se totesi plagioiduiksi. Muutoin tutkintaryhmä viittasi esiselvitysraporttiin. Rehtorin päätöksessä kerrotaan opiskelijan omasta vastineesta seuraavasti:
"XX tuo esille omat näkemyksensä esiselvitysraportin tuloksista, Urkund-raportin hyväksyntärajoista, ammattikorkeakoululaista ja sen velvoitteista ohjaukseen sekä Erja Mooren motiivista kostoon ja julkisuushakuisuuteen viimeaikaisissa ammattikorkeakoulujen opinnäytetöiden vilppitapauksissa."(En tunne tätä kaveria, emmekä ole tietääkseni tavanneet, joten on vaikeaa päätellä, mitä kostomotiivi mahtaa tarkoittaa. Sen voisi ehkä päätellä, että tekijä itse ei myönnä tehneensä vilppiä, vaan hakee syyllistä toimintaansa muualta.)
Päätöksessä rehtori mainitsee seuraavat toimenpiteet:
1) Karelia-amk hakee YAMK-tutkinnon purkamista (peruuttamista) korkeimmalta hallinto-oikeudelta.
2) Julkaistu versio merkitään tekstillä: "Opinnäytetyöstä on sen julkaisemisen jälkeen laadittu Tutkimuseettisen neuvottelukunnan ohjeistuksen mukainen esiselvitys, jossa opinnäytetyön todettiin loukkaavan hyvää tieteellistä käytäntöä. Opinnäytetyössä on todettu laajamittaista plagiointia."
3) Päätös ja esiselvitysraportti toimitetaan tekijän työnantajalle.
Päätös on siis tehty 12.8.2019. Aiemmin, syksyllä 2018 Karelia-ammattikorkeakoulu haki opinnäytetyössä todetun plagioinnin takia yhden YAMK-tutkinnon purkamista korkeimmalta hallinto-oikeudelta, jonka kieltävä päätös tutkinnon purkamisesta tuli 16.9.2019.
Mitäs luulette, mitä tässä tapauksessa on tapahtunut? Asiasta ei ole tiedotettu eikä mediassa asiaa ole käsitelty syksyn 2018 tapaan. Tutkimuseettisen neuvottelukunnan vuoden 2019 toimintakertomus ei tätä kirjoittaessani ole ilmestynyt. Yritän muistaa tarkistaa miten tämä varsinainen tutkinta ja aiempi korkeimmassa hallinto-oikeudessa käsitelty tapaus on siinä käsitelty.
Hesari kirjoitti tästä aikoinaan seuraavaa: "KHO:n mukaan ammattikorkeakoulun tapauksessa ei ollut kyse samanlaisesta poikkeuksellisen vakavasta ja suunnitelmallisesta plagioinnista kuin aikaisemmassa Itä-Suomen yliopiston tapauksessa vuonna 2016.
VastaaPoista- Esillä olevan opinnäytetyön yhteydet myös siihen luottamukseen, jota yliopistojen ja korkeakoulujen varsinaisen tutkimustoiminnan voidaan edellyttää nauttivan, ovat vähäisiä”, KHO toteaa vuosikirjaratkaisussaan."
Eiköhän tämän perusteella voi päätellä, että jos edes näiden vakavimpien plagiointien vakavuus KHO:n mukaan ei sittenkään ole niin vakavaa, niin jatkossa näitä ei tulla viemään enää oikeuteen ja näin ollen pohja putoaa pois siltä, että opinnäytetyön tasoisia "tutkimuksia" edes tullaan jatkossa kovin ankarasti plagioinnin osalta käsittelemäänkään. Ennakkotapaushan tästä lopulta tuli.
Luulen: On tapahtunut niin, että puolustukselta ovat loppuneet varsinaiset argumentit ja avuksi on otetttu henkilöön (tässä: bloginpitäjään) kohdistettu epäasiallinen soimaus. Näin kuulemma monesti käy silloin, kun jauhot pussissa eivät ole puhtaita.
VastaaPoista