Syyskuussa 2022 alkoi kirjoittelu Maria Petterssonin kirjasta Suomen historian jännät naiset. Maria Pettersson on Journalisti-lehden päätoimittaja. Aiemmin hän on julkaissut ainakin kirjan Historian jännät naiset.
Helsingin Sanomissa ilmestyi 24.9.2022 kooste tapahtumista otsikolla Syytökset Maria Petterssonin Suomen historian jännät naiset -kirjaa kohtaan kovenevat: Tutkijat syyttävät plagioinnista, kustantamo vetoaa juristeihin.
***
Kun muutaman vuoden välein julkisuuteen tulee jokin plagiointitapaus, mukana ovat uudet keskustelijat, jotka eivät näytä tuntevan aiempia keskusteluja - tai ainakaan mitään muutosta plagioinnin käsittelyssä ei ole tapahtunut. Plagioija kieltää ja syyttää muita, vähän aikaa väitellään, kohta TENK toteaa, että kyseessä ei ole plagiointi ja sitten keskustelu loppuu. Kunnes plagiointi kolahtaa jonkun uuden ihmisen kohdalle eli joku ottaa hänen kirjoittamansa tekstiä omiin nimiinsä, esittää kopioimaansa tekstiä omanaan.
Selasin läpi omaa blogiani ja löysin esim. seuraavat caset, joita hetken aikaa päiviteltiin julkisuudessa, mutta sitten keskustelu katosi nopeasti.
20.11.2008
Saako plagioinnista
puhua?
"kun esille tulevat
tutkijoiden tekemät ja julkaisemat plagioinnit alkaa tapahtua: keskustelua
yritetään vaimentaa erilaisilla uhkailun ja vihjailun taktiikoilla. Ikävää on,
että myös täysin sivulliset joutuvat asiasta kärsimään. Englanninkielisessä
plagiarismikirjallisuudessa tällaisia vaimentamisen taktiikoita on kuvattu
käsitteellä whistleblower-ilmiö. Whistleblower-ilmiö ilmenee esimerkiksi
"shoot the messenger", "blame the victim" tai "blame
the innocent"- taktiikkana."
"Syyllistyikö Vilen plagiointiin, paljastuiko työ plagioiduksi, epäiltiinkö plagiointia, myönsikö hän plagioinnin vai jättikö kieltämättä? Artikkelin suojaamisen ja ajoittain tulenaraksi kuumenneen väittelyn lisäksi Eduskunnalle kuuluvan IP:n takaa tulleet muokkaukset johtivat Iltalehden artikkeliin Wikipedian sensurointiyrityksestä."
Wikipediassa on edelleen vuonna 2022 luettavissa vuoden 2005 ”keskustelua” asiasta. Erityisen paljon väiteltiin sanan ”syyllistynyt” käytöstä. https://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu:Jari_Vil%C3%A9n
8.4.2009 kirjoitin Vladimir Putinista (julkaisin uudelleen tänä vuonna)
27.4.2009 kokosin vanhoja ja uusia selityksiä, joita plagioijat käyttävät selittämään tapahtunutta. Samat
selitykset näkyvät käyvän tänäkin päivänä, näitä luemme aina uudelleen ja
uudelleen.
20.10.2009 kirjoitin Päivi Lipposen eduskunnassa tekemästä
plagioinnista ja esitin asian kuvana, tekstit vierekkäin. En saanut silloin vastausta
keneltäkään, enkä myöhemminkään. Ei kommentteja. Vilkaiskaapas.
21.1.2011 kirjoitin ”poliisipomon” tekemästä plagiaatista Ilta-Lehden jutun perusteella. Siitä olikin myöhemmin vaikeaa saada mitään tietoa, ratkaisu tuli vuosia myöhemmin. Aluksi Ilta-Lehti kirjoitti tapauksesta sensaationa, myöhemmin mikään media ei kirjoittanut tapauksesta enää. Pomon nimeä ei koskaan mainittu julkisuudessa. Iltalehti on poistanut juttunsa. Ilta-Sanomien juttu vielä on tallella https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000373134.html (Päivitin asiasta 27.11.2011 ja kerroin Turun yliopiston päätöksen 24.3.2012)
Vuonna 2011 kirjoitin myös UEF professorin tapauksesta. Hänet irtisanottiin Luxembourgista vaikka tapaus liittyi hänen ohjaamaansa plagioituun väitöskirjaan Kuopion yliopistossa. Myöhemmin väitöskirja noin vain hylättiin.
3.11.2013 kirjoitin Pasi Tuomisen kirjasta löytyneestä plagioinnista ja kirjan Virtuaalimaine vetämisestä pois myynnistä. "HS uutisoi, että Pasi Tuomisen kirjoittama ja Talentumin kustantama Virtuaalimaine -kirja vedetään pois myynnistä. Talentum laati asiasta myös lehdistötiedotteen."
Kirja on edelleen luettavissa ja lainattavissa ainakin Haaga-Heliassa ja Metropoliassa.
21.5.2018 kirjoitin Laura Huhtasaaren gradun tutkinnasta ja kertasin jo silloin mitä kymmenen vuoden aikana oli tapahtunut.
2.1.2019 "Loppusyksyn 2018 mittaan puhuttiin Saamelaisten mytologia-kirjaan kohdistuneista plagiointiepäilyistä. SKS päätti lopulta vetää tämän Juha Pentikäisen ja Risto Pulkkisen kirjoittaman teoksen pois myynnistä plagiointiepäilyjen vuoksi." Monien selittely- ja selvittelykierrosten jälkeen HS uutisoi 31.5.2022, että plagiointia löytyi. https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000008853942.html Tätä kirjaa on yhä käytettynä myynnissä, hauskasti hintapyynnössä voi olla mainittu, että todetun plagioinnin takia kyseessä on harvinaisuus, ja hintapyyntö on jopa 120e.
Erinomainen ja tärkeä kooste, laitoin kiittäen FBiin. Todella tärkeä työtä olet tehnyt. Harmittaa miten kaiken tämän olemme unohtaneet… Kiitos!
VastaaPoistahttps://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ritvapuolakka/onko-sannan-gradu-copypaste/
VastaaPoistaPääministeri Sanna Marinin gradun väitetään olevan plagiaatti. Tulisiko tähän suhtautua varauksella vai vakavuudella? Miten tätä voisi tutkia?
Luin läpi linkittämäsi Ritva Puolakan puheenvuoron. Hän kertoo, että Ylilauta-foorumilla käydään läpi Marinin gradua. Asiaa voi tutkia niin, että (perusteltu) plagiointiepäily esitetään yliopiston rehtorille. Kun rehtori ottaa asiakirjan vastaan ja vastaa siihen, siitä tulee jo silloin julkinen asiakirja, jonka voi pyytää käyttöönsä yliopistolta. Jokainen voi tutkia kenen tahansa gradua tai YAMK-työtä (tai väitöskirjaa), ne ovat julkisia. Plagiointiepäily esitetään työn hyväksyneen korkeakoulun rehtorille, joka päättää, miten asiassa toimitaan. Tähän on selkeät ohjeet TENK:n sivuilla: Hyvä tieteellinen käytäntö ja sen loukkauspäilyjen käsitteleminen Suomessa. https://www.tenk.fi/sites/tenk.fi/files/HTK_ohje_2012.pdf
Poista