20.10.2009

yksiyhteenplagiointi


Olen blogissani ja plagiarismi.fi -sivustolla käsitellyt tieteen ja korkeakoulutuksen piirissä tapahtuvaa plagiointia. Nyt teen syrjähypyn. Sain vinkin Päivi Lipposen 15.9.2009 tekemästä toimenpidealoitteesta (TPA 52/2009 vp - Päivi Lipponen /sd) EU:n infrastruktuurihankkeiden saaminen Suomeen , joka on julkaistu Eduskunnan netti-sivuilla. Nimimerkki jvd on tuonut esille Päivi Lipposen blogiin jättämässään kommentissa, että toimenpidealoite muistuttaa kovasti Tieteen tietotekniikan keskus CSCn toimitusjohtajan Kimmo Kosken pääkirjoitusta Tieteen tietotekniikka -lehdessä 3/2009. Kosken pääkirjoituksen otsikko on EU:n infrastruktuurihankkeilla lisää huippututkimusta Suomeen

jvd kommentoi tekstien samankaltaisuutta 16.10.2009 näin:

(tohtorimme=Päivi Lipponen)

[…] ”Plagionti on yliopistomaailmassa levinnyt ”sairaus”, joka johtuu oman aivotoiminnan vajavaisuudesta. Luettuja asioita ei ymmärretä, ja ne muistetaan vain tenttiin, jotta päästään ”läpi”. […] Tohtorillamme ei olekaan omia ajatuksia - plagiointeja kyllä riittää pisteiden keräämiseen." jvd linkittää kommenttiinsa TT 3/2009 pääkirjoituksen ja Lipposen tekemän toimenpidealoitteen. Lopuksi jvd toteaa: "Päivin ihka oma lisäys edelliseen 1:1 plagioimaansa kirjoitukseen: ”Edellä olevan perusteella ehdotan, että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin ja pyrkii isännöimään EU:n vaativia netti-infrastruktuureja.”"

Tämän jälkeen jvd heittää - oikeutetusti - kysymysmerkin viimeisen lauseen uuden käsitteen perään: mitä ovatkaan netti-infrastruktuurit kun tekstissä puhutaan e-infrastruktuurista.

Käykäähän lukemassa sekä Kosken pääkirjoitus että Lipposen toimenpidealoite. Tekstit ovat melko lyhyitä ja samankaltaisuus ja samasanaisuus on helppo havaita. Toimenpidealoitteessa mainitaan jopa CSC!

jvd:lle kiitos Lipposen blogin kommentista ja asian esille ottamisesta! Loit uuden käsitteen, jota minä en ainakaan ole ennen kuullut tai nähnyt: yksiyhteenplagiointi!

Ja nimettömälle avustajalle kiitos juttuvinkistä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti