16.2.2011

Nyt ei mene hyvin, Saksan puolustusministerillä

Tänään saapui plagiointiuutisia Saksasta, ja ne ylittivät uutiskynnyksen myös Suomessa. Saksan puolustusministeri Karl-Theodor zu Guttenbergin väitöskirja "Verfassung und Verfassungsvertrag. Konstitutionelle Entwicklungsstufen in den USA und der EU" on joutunut plagiointiepäilyjen kohteeksi. Ylen nettisivusto raportoi tapauksesta otsikolla Saksan Guttenberg taas vastatuulessa. Yle viittaa jutun tekstissä Süddeutsche Zeitungin tänä aamuna julkaisemaan artikkeliin.

Süddeutsche Zeitungin artikkelissa kerrotaan, että zu Guttenbergin väitöskirja hyväksyttiin vuonna 2007. Artikkelin mukaan whistle-blowerin ikävän roolin on nyt ottanut professori Andreas Fischer-Lescano, joka toteaa zu Guttenbergin tekstin olevan "ein dreistes Plagiat" (röyhkeä plagiaatti) ja "eine Täuschung" (huijaus). SZ on linkittänyt uutiseen myös kuvamateriaalia, johon on laitettu rinnakkain zuGuttenbergin väitöskirjatekstiä ja eri lähteitä, joista tekstiä on kopioitu. Väitöskirjan alkuosassa näyttäisi olevan muun muassa Frankfurter Allgemeine Zeitungista otettua tekstiä (hmm...). Ja Wilfried Marxerin teoksesta "Wir sind das Volk" ei ole kopioitu ainoastaan tekstiä vaan myös alaviitteet.

Nyt onkin mielenkiintoista seurata miten poliitikkosuosikki ja uudeksi liittokansleriksikin povattu zu Guttenberg selvittelee plagiointiepäilyt. Saksassa on useita väitöskirjoja hylätty jälkikäteen joko plagioinnin tai "ostoksilla käynnin" takia (=ostettu väitöskirja).

Debora-Weber Wulff kirjoittaa asiasta enemmän huomenna, tänään hän on päivittänyt blogiaan vain vähän, koska aika on mennyt toimittajien kanssa puhelimessa - toimittajat ovat nyt hyvin kiinnostuneita plagioinnista:) Käykäähän katsomassa miten suosituksi Weber-Wulffin plagiarismisivusto muuttui tänä päivänä, kuva siitä täällä.

Ja Weber-Wulffin blogitekstin mukaan zu Guttenbergin nimi ei olekaan pelkästään zu -etuliitteinen, vaan Saksan puolustusministerin koko arvonimi on Baron von und zu Guttenberg.

- sattuu sitä paremmissakin piireissä -

1 kommentti:

 1. ......

  Universities in FIN violate already copyright legislation by forcing students to submit their pieces of work to URKUND.

  HAVE YOU AT ANY POINT HEART ANYTHING ABOUT LAWFUL BEHAVIOR? ANY ETHINCS? NO????

  The FIN copyright council already stated on that issue and had more than great concerns.

  I waiting already when the first universities in FIN receive injunctions and staff are put into jail.

  How about sweeping at your own front door?

  VastaaPoista