7.3.2011

Saif Gaddafi ja PhD

Olemme Suomenkin television kautta saaneet kuulla Muammar Gaddafin pojan Saif Gaddafin lausuntoja Libyan tilanteesta. The Guardianissa ilmestyi perjantaina Meghnad Desain kirjoittama artikkeli LSE is paying a heavy price for Saif Gaddafi's PhD. Saif Gaddafi hankki tohtorin tutkinnon London School of Economicsissa vuonna 2008, ja Desai oli väitöskirjan toinen tarkastaja. Nyt väitöskirja on joutunut plagiointiepäilyjen kohteeksi - eikä siinä kaikki, tutkinnon myöntänyttä London School of Economicisia epäillään lahjusten vastaanottamisesta. Väitetään että plagioinnista tiedettiin, mutta tutkinto myönnettiin kun Gaddafi lahjoitti yliopistolle 1,5 miljoona puntaa. Myöhemmin yliopisto hyväksyi myös 2,2 miljoonaa puntaa vastineeksi libyalaisten virkamiesten kouluttamisesta. London School of Economicsin johtaja Sir Howard Davies erosi tehtävästään torstaina (tässä erokirje).

Saif Gaddafin väitöskirjaa on analysoitu kollektiivisesti wikissä Saif Al-islam Gaddafi Thesis Wiki. Asiasta raportoi myös Channel 4 otsikolla Saif Gaddafi: Genius of Fraud?. Wikin avulla plagioinnin kokonaismääräksi on laskettu 6 prosenttia koko väitöskirjasta, väitöksen sanamäärä on 93000 ja suoraan muualta kopioituja tai hieman muutettuja tekstejä 5446 sanaa.

3 kommenttia:

 1. Ehkä yliopiston pitäisi nyt ottaa mallia julkkiksilta maineensa puhdistamiseksi, antaa likaiset rahat hyväntekeväisyyteen! Monet Gaddafille esiintyneet laulajattaret ovat nimittäin lahjoittaneet mittavia keikkapalkkiomiljooniaan hyväntekeväisyyteen Libyan kriisin alettua...

  VastaaPoista
 2. Opinnäytetyön tehtailua suomalaisessa korkeakoulussa? Vilkaiskaapa n. vuoden välein tehtyä opinnäytetyä KyAMK:sta. Löytyvät Theseuksesta:
  http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105218981 ja
  http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201003306009. Molemmilla on sama ohjaaja, joka tekee asian mielenkiintoiseksi.

  VastaaPoista
 3. Kiitos vinkistä, perehdyn näihin. Ensivilkaisulla tosiaan hyvin mielenkiintoinen "tehtailu".

  VastaaPoista