Juuri ilmestyneessä Acatiimi-lehdessä on Tutkimuseettisen neuvottelukunnan puheenjohtajan Krista Varantolan kirjoitus Tutkimusetiikka ja mittaamisen autuus. (Acatiimi on Professoriliiton, Tieteentekijöiden liiton ja Yliopistonlehtorien liiton lehti, josta ainakin osa on luettavissa myös verkossa.)
Varantola käy tekstissään läpi kesällä 2010 Singaporessa pidetyn tutkimusetiikan maailmankonferenssin antia. Kyseessä lienee 2nd World Conference on Research Integrity, joka pidettiin Singaporessa 21.-24.7.2010. Ohjelman mukaan Suomea edusti Eero Vuorio, joka osallistui paneelikeskusteluihin "The Role of the Research Integrity Officer" ja "Developing a framework for addressing Research Misconduct in International Collaborations".
Varantolan kirjoituksesta selviää, että tieteellisen vilpin lisääntymisestä ollaan maailmalla huolissaan. Varantola muun muassa toteaa, että "Nature-lehden selvityksen mukaan plagiointia on esiintynyt aina 23 % asti julkaistavaksi tarjotuissa artikkeleissa." Hän viitannee tässä samoihin Nature -lehden artikkeleihin, joita käsittelin blogikirjoituksessani Maailmanlaajuinen ongelma 20.7.2010.
Suomessa tilanne on kuitenkin hyvä, toteaa Varantola - meidän ei siis tarvitse olla huolissamme tieteellisestä vilpistä. Kirjoituksessa Suomen hyvää tilannetta perustellaan näin: "vilppiepäilyjen käsittelytavat ovat vakiintuneet, tutkimusyhteisöt ovat sitoutuneet tutkimuseettisiin periaatteisiin eikä salailumentaliteetille ole tilaa".
Hmmm - salailumentaliteettia ei siis ole? Ehkä palaamme asiaan? Aiheesta on Acatiimi-lehdessä avattu myös keskustelupalsta.
3.11.2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Tervehdys!
VastaaPoistaAcatiimin jutussa lukee myös "epäilystä seuraa aina perusteellinen selvitys...". Tässä on luvattu liikaa. Epäilyä ei aina selvitetä ja selvitystä ei aina tehdä perusteellisesti. Näkemykseni myös on, että vilpin salailijat Suomessa ja muualla pelkäävät enemmän lahjoitusten ym. rahoituksen ja tutkimushankkeisiin halukkaiden vapaaehtoisten vähenemistä kuin pelkkää tippumista ranking-listalla.
Sitten Singaporen kongressista. Ovat julkaisseet jälkikäteen julkilausuman hyvän tieteellisen käytännön periaatteista ja tutkimuksen luotettavuuden edistämmisestä. Kannattaa katsoa, www.singaporestatement.org. Liisa Räsänen