21.5.2011

UEF professori tutkinnan kohteena

Retraction Watch raportoi eilen Itä-Suomen yliopistossa professorina toimivaa Carsten Carlbergia koskevasta tutkinnasta otsikolla Grad student’s misdeeds may cost prof Carsten Carlberg a job. Carlbergilla on professuuri myös Luxemburgin yliopistossa, jossa on viime syksystä lähtien selvitetty Carlbergin johtamassa tutkimusryhmässä ilmennyttä vilppiä. Todetun vilpin takia kaksi tutkimusryhmässä tuotettua artikkelia on vedetty pois lehdistä Cell ja Journal of Molecular Biology.

Luxemburgin yliopisto on julkistanut tutkinnan ja ennakoi, että Carlberg irtisanotaan virastaan, vaikka Carlbergin itsensä ei ole todettu syyllistyneen vilppiin. Vilppi tapahtui Suomessa silloisessa Kuopion yliopistossa, kun Carlbergin ohjauksessa valmistui Tatjana Degenhartin väitöskirja. Myöhemmin Degenhartin tutkimustulokset on todettu manipuloiduiksi. Carlberg kuitenkin oli yhtenä kirjoittajana myös noissa poisvedetyissä artikkeleissa, ja Luxemburgissa tämä tulkitaan niin vakavaksi rikkeeksi että se johtanee viran menetykseen. Carlberg kommentoi itsekin Retraction Watchille asiaa ja toteaa, että hän on itse pyytänyt tutkintaa Luxemburgin yliopistolta, josta se on vuotanut lehdistölle ja josta on nyt tehty "iso numero".

Carlberg oli itse ilmoittanut asiasta viime syksynä omilla web-sivuillaan, mutta nyt tieto on kadonnut "johtuen ilmeisesti Kuopion yliopiston yhdistymisestä Itä-Suomen yliopistoon".

Tuota tuota, sitä vaan mietin että miksiköhän Luxemburgin yliopisto tutki asiaa ja aikoo erottaa Carlbergin kun vilpillinen väitös ilmestyi Kuopion yliopistossa ja tutkimus tehtiin Kuopiossa...Ja sitten vielä sitäkin, että miksiköhän Carlberg kärsii seuraukset, jos joku toinen toimi vilpillisesti... Tatjana Degenhartin väitöskirjaa esitellään esim. täällä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti