1.10.2013

Nollatoleranssi plagioinnille

Plagiointi pääsi Suomessa otsikoihin tänä vuonna, kiitos Marimekon! Tieteen tai korkeakouluopiskelun plagiointitapaukset eivät Suomessa ylitä uutiskynnystä. Tai kyllä jostain plagiointitapauksesta tai jonkun plagioiduksi epäillyn tekstin sisältämän plagioinnin kieltämisestä voidaan julkaista perinteisessä mediassakin pieni uutinen, mutta kaikkia mediamuotoja kiinnostavaa tekstiplagiointia ei Suomessa ole uutisoitu Jari Vilenin gradun sisältämän plagiointiselvityksen jälkeen.

Marimekon kuosiplagioinnista sen sijaan on Suomessa uutisoitu kahdessa ryppäässä, ja on rohkeasti käytetty myös plagiointi -käsitettä vähän lievemmältä teolta kuulostavan kopiointi -käsitteen rinnalla. Ensin toukokuussa Finnairin koneissa käytetty Kristiina Isolan designiksi merkattu Metsänväki-kangas todettiin plagioiduksi. Elo-syyskuussa plagiointiepäilyjen kohteena ovat olleet Maija Louekarin Hetkiä-kuosi ja Aino-Maija Metsolan Kuuskajaskari-kangas. Muitakin plagiontiepäilyjä Marimekon kankaista on esitetty.

Marimekkouutisoinnissa mielenkiintoista on ollut, että useat lehdet ovat julkaisseet kuosien kuvat vierekkäisinä kuvina ja pyytäneet lukijaa itse miettimään ja toteamaan onko kyseessä plagiointi.

Esimerkiksi Helsingin sanomat julkaisi 29.5.2013 nämä päällekkäiset kuvat, joista kursoria liikuttamalla voi todeta kuvien samankaltaisuuden. Lukijoille ohjeena on: "Vertaile keskenään."


Myös YLE pyytää lukijoitaan tekemään johtopäätökset itse, kun 25.9.2013 vierekkäin laitettiin nämä kaksi kuvaa: "Katso kuvat ja päättele itse."


Plagiointiepäilyssä voi jokainen arvioida kuosien tai tekstien samankaltaisuuden. Toinen tärkeä seikka plagioinnin toteamisessa: se, kumpi oli ensin, voi median esittämien tietojen perusteella olla vaikeaa. Marimekko on kuitenkin joutunut muuttamaan toimintatapojaan plagiointiepäilyjen johdosta, ja toimitusjohtaja Ihamuotilan siteerataan vaatineen "täydellistä nollatoleransia" plagioinnin suhteen.

Nollatoleranssi plagioinnille on käytössä myös monien maiden korkeakoulutuksessa. Ironista kyllä, myös monet yritykset, joista opiskelijat voivat ostaa itselleen tekstejä, ilmoittavat noudattavansa ehdottomasti nollatoleranssia plagioinnin suhteen, "zero-tolerance to plagiarism". Mallia voi katsoa vaikkapa Academia Writers -sivustolta: "aihe kuin aihe", "lopullinen tuote ei sisällä plagiointia tai saat rahasi takaisin." (Tämä kirjoittajapalvelu on muuten jaettu kunnon yliopiston tapaan eri laitoksiin.)

Edellä olevien rinnakkaisten kuvien laittamiselle tähän blogiin oli syynsä. Kun mediassa lukijoiden annetaan itse tehdä tulkinta Marimekon kuosikuvioiden samankaltaisuudesta, tieteessä ja korkeakoulutuksessa tällaista "maalaisjärjen käyttöä" ei sallita. Esimerkiksi seuraavan kuvan esittämisestä julkisesti pidettiin Suomessa provosoivana:

Lukija voi helposti päätellä, että kyseessä on kopio, mikä määritelmien mukaan on myös plagiointia, koska alkuperäistä tekijää eikä kopioinnin lähdettä ilmoitettu. Korkeakoulujen ja tieteen yhteydessä meidän lukijoiden ei kuitenkaan ole suotavaa arvioida tekstien samankaltaisuutta. Tämän kuvan ratkaisusta voitte lukea Tutkimuseettisen neuvottelukunnan toimintakertomuksesta 2012, sivulta 8.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti